21 Aralık 2014 Pazar

yanardağlar

cleveland dağı : Anchorage kentinin güneybatısında, insanların yaşamadığı bir adada bulunan 1730 metre yüksekliğindeki yanardağın dün yerden 4570 metre yükseğe kül bulutu bırakması nedeniyle bölgedeki hava trafiği alarm durumuna geçirildi.
Cleveland yanardağının Temmuz ayından beri lav ve gaz sızdırdığı bilindiğini belirten Alaska Yanardağ Gözlemevi bilimadamları, tepesinin Asya ve Kuzey Amerika arasında TICARI uçuş güzergahının tam altında yer alması nedeniyle yanardağın faaliyete geçmesinin uçaklar için potansiyel bir tehlike oluşturduğunu kaydetti.
Bilimadamları daha büyük miktarda kül bulutu bırakacak yeni yanardağ patlamalarının mümkün olduğuna ve hiçbir uyarı işareti vermeden meydana gelebileceğine dikkati çekti
semeru yanardağı : Semeru ya da Mahameru (Büyük Dağ), bir stratovolkan olup aynı zamanda 3676 metre yükseklikle Endonezya’nın Java Adası’nın en yüksek dağıdır. Krater çapı 500 metre civarındadır.
Volkan, adanın doğu kesiminde, Surabaja’nın güneydoğusunda, Bromo Tengger Semeru Milli Parkı içinde bulunur. Dünyanın en güzel ama aynı zamanda en faal ve en tehlikeli yanardağlarından biri olarak geçer. Dağın 1800’den beri 10 tanesi büyük olmak üzere 50'den fazla patlaması 


Mauna Loa Dağı, (İngilizce: Mount Mauno LoaAmerika Birleşik Devletleri'de Büyük Okyanus adalarından oluşan Hawaii eyaleti'nin Big Island (Büyük Ada)'nın güneyinde yer alan Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı içerisinde yer alan 4.169 metre rakımlı bir aktif kalkan volkan. Hawaii dili ile bu dağın "Mauna Loa" olan ismi "Uzun Dağ" anlamına gelmektedir.
Mauna Loa Dağı Hawaii Adaları'nı oluşturan beş volkandan biridir. Hawaii adalarının en aktif volkanı olan Kilauea Yanardağı'nın çok yakın komşusudur. Mauna Loa Dağı'nın hacminin 75,000 km3 olduğu tahmin edilmiştir.[2]Bu hacmi ve kapladığı arazının yüzölçümü itibariyle Mauna Loa Dağı dünya'nın en büyük yanardağı olduğu belirtilmektedir. 
fuji dağı : Fuji Dağı (富士山 Fuji-san?), 3.766 m (12.385 ft) yüksekliğiyle Japonya’daki en yüksek dağdır. Fuji, aynı zamanda etkin bir yanardağ olmasına karşın, 1707-08 yıllarındaki patlamasından bu yana volkanik etkinlik göstermemiştir.
Fuji Dağı, uzun eğimli koni biçiminde bir yanardağdır. Tepe kısımları bir hayli soğuk ve her daim karlıdır.
Fuji-Hakone-Izu Millî Parkı'nda yer alan Fuji'nin çevresinde pek çok göl ve ormanlık alan bulunmaktadır. Dağ, açık ve nemsiz bir günde, Japonya'nınbaşkenti Tokyo'dan da görülebilmektedir. Japon halkı, eski çağlardan beri Fuji Dağı’na kutsal bir dağ olarak tapmıştır.
Fuji Dağı 2013 yılında dünya mirasları listesine alınmıştır
hasandağı : Hasandağı deniz seviyesinden 3268 m yüksek olan tepesiyle bir volkanik dağdır. Büyük Hasan ve Küçük Hasan Dağı olmak üzere iki büyük krateri vardır. Bu dağ Aksaray ve Niğde il sınırları içerisinde yer almaktadır. 1750. metresine kadar meşe ormanlarıyla kaplıdır. Dağın eteklerinde ve çevresinde çeşitli Türk boyları ve özellikle de Yörükler yaşarlar.
Dağın eteklerinde Antik Roma şehri NORA (Viranşehir) bulunmaktadır. Erciyes Dağı'ndan sonra İç Anadolu Bölgesinin en yüksek dağıdır.

PinatuboFilipinler'in Luzon Adası'nın merkezinde aktif bir yanardağdır. Dağ, Manila'nın 90 km kuzeyinde, Angeles'in(enes) 24 km batısında yer alır.
1991 yılına kadar sönmüş bir volkan olarak kabul edilen Pinatubo'nun, 500 (veya 600) yıllık sessizliğinin ardından Haziran 1991'de son patlaması meydana gelir. Bu patlama, 20. yüzyılın en şiddetli patlamalarından biridir.. 
Teide Yanardağı (İspanyolcaPico del Teide «Teide zirvesi»), 3.718 metre yüksekliği ile Kanarya Adaların'dan Tenerife'nin en yüksek noktası veİspanya'nın en yüksek dağı. Teide, yeryüzünün üçüncü en yüksek ada volkanıdır.
Dağ La Orotava şehrinin yönetim bölgesinde bulunur. Dağ bölgesinin büyük bir kısmı İspanya'nın on beş milli parkından birini oluşturur.[1] Bu milli park 2007 yılında Dünya Mirasları ilan edilen ve dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir.[2] Dağ adanın eski sakinleri için kutsaldı.
Kilauea Dağı, (İngilizceMount Kilauea), Amerika Birleşik Devletleri'de Büyük Okyanus adalarından oluşan Hawaii Eyaleti'nın Big Island (Büyük Ada)'in güneyindeki Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı içerisinde yer alan 4091 metre yüksekliğe sahip bir kalkan volkandır. Kilauea Dağı aynı zamanda Hawaii Adaları'nı oluşturan beş volkandan en aktifidir. Bu yanardağın 300.000 ile 600.000 yaş aralığında olduğu tahmin edilmektedir. 1983 yılından bu yana ara ara faaliyete geçen ve dünyanın en aktif yanardağları arasında gösterilen Kilauea, yakınında bulunan birçok yerleşim birimine zarar vermiştir.[2]
Erebus DağıAntarktika'daki Ross Adası'nın batısında bulunan ve dünyadaki etkin yanardağlar içinde en güneyde yer alan bir stratovolkandır. Ross Adası'nı oluşturan dört yanardağdan Erebus dışındakiler, sönmüş yanardağlardır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder