21 Aralık 2014 Pazar

çiçekler

abronya:Gecesafasıgiller familyasındandır. Anayurdu ABD'nin Kaliforniya eyaleti olan Abronia cinsi bitkilerin 12 türü bulunmaktadır. Bunlardan bahçelerimizde süs ritkisi olarak yetiştirilen A.umbelleta cinsini Abronya diye adlandırıyoruz. 15 cm. kadar boylanabilen abronya, çok yıllık yarı dayanıklı otsu bitkidir. Ancak, çok sert geçen kışlara dayanamadığından bitkiye çoğu kez bir yıllık işlemi uygulanır; yani havalar pek soğuyunca bitki gözden çıkarılıp sökülür. Yere yatarak gelişen kısa sürgünleri, soluk yeşil renkli yaprakları vardır. Bitkiye aranan güzelliğini veren, uzunca bir sapın ucunda sık salkımlar halinde yaz aylarında açan gül rengi ve hoş kokulu çiçekleridir. Abronya bitkisi yüksek boylu olmamasına karşın, bahçelerde yürüyüş yollan boyunca ve bordürlerde; evlerde pencere önü ile balkonlara konulan plastik kutu saksılar ile sarkan sepet saksılarda çok güzel durur. El buketlerine konulan makbul kesme çiçeklerden sayılır.
 ASLAN AĞZI:

Sıracagiller familyasındandır. Anayurdu Akdeniz Havzası ülkeleri olan Aslanağzılar, Kuzey Yarımküre'nin pek çok yerin de yetiştirilmektedir. Aslanağzılar, sürgünleri dikine gelişip 20120 cm. kadar boylanabilen bir ya da iki yıllık otsu bitkilerdir. Ancak bu bitkiye bir yıllık bitki işlemi uygulanmakladır. Bodur, orta ya da yüksek boylu türlerinden pek çok melez çeşitleri elde edilmiştir. Uzun şeridimsi hoş görünüşlü yaprakları ile yaz aylarında sarı, turuncu, kızıl, kırmızı, pembe ve mor renkler ile bu renklerin çeşidi tonlarını taşıyan ve 40'ın üzerinde renk tonuyla açan hafif ama hoş kokulu ilginç çiçekleri vardır. Bitkinin sürgünlerinin ucunda başak şeklinde alttan başlayıp üste doğru açan çok sayıdaki çiçekleriyle oynamayı çocuklar çok severler. Bu çiçeklerin taçyaprakları parmakların arasına alınıp sıkıldığında "canavar ağzı" gibi açılır ve bırakıldığında yeniden kapanır. Bodur aslanağzı bitkileri 1025 cm., orta boyluları 4560 cm. ve yüksek boylu olanları 90120 cm. kadar olabilirler. Bodur aslanağzılar çiçek tarhlarında, orta ve yüksek boylu olanları bahçe bordürlerde çok güzel dururlar. Aslanağzılar kesme çiçek olarak buket ve çelenklerde kullanılır.
akşamsefası:

Gecesefasıgiller familyasındandır. Anayurdu Amerika kıtasıdır. Çok yıllık bir bitki olduğu halde bir yıllık işlemi uygulanan, 80-100 cm. kadar boylanabilen otsu bitkidir. Aralarında bodurları da bulunan ve 25 kadar türü olan akşam sefaları geniş alanda yetiştirilirse çevresine yayılarak çalımsı bir görünüm kazanır. Bitkinin yumru oluşturan sağlam bir kök yapısı; yuvarlak kesitli, yeşil renkli, içi dolu ve dayanıklı bir gövdesi vardır. Yeşil renkli, derin damarlı ve ucuna doğru sivrilen yaprakları oval biçimlidir. Yaz ortalarından sonbahardaki ilk donlara kadar çiçek açan bitkinin bu çiçekleri beyaz, sarı, kırmızı, pembe renklerde; bazen çizgili ya da alacalı ve kimi türlerde hafif ama hoş kokulu olur. Akşam safası, çiçeklerini pek ilginç şekilde açar: Güneşli günlerde akşama doğru açtığı çiçekleri bütün gece açık kalır ve sabah güneşini görür görmez kapanır. Oysa bulutlu günlerde bitki çiçeklerini sabahleyin açar ve bütün gün çiçekli kalır. Kimi zaman bir bitkide iki ayrı renkte açan çiçekler görülür, işte bitki bu şekilde açtığı çiçeklerin her biriyle, karabiberinkilere benzeyen siyah renkli birer tohum verir. Bol bol açan çiçeğiyle ekildiği bahçeye renkli bir görünüm katan, özellikle tarhları ve duvar diplerini süsleyen akşam sefaları, yetiştirilmesi kolay ve arsız bir bitki türüdür.
alev çiçeği:Alev çiçeğigiller familyasının örnek bitkilerindendir. Anayurdu Kuzey Amerika olan bir ya da çok yıllık otsu bitki alev çiçeklerinin birçok doğal ya da kültür türü vardır. Bunlardan en çok tanınanı, kısaca Alev çiçeği diye adlandıracağımız P. paniculata, 5090 cm. kadar boylanabilen, sürgünleri dikine gelişen, çok dallı ve çok yıllık bir bitki türüdür. İnce uzun, şeridimsi biçimli yeşil yaprakları; sarı ve altın sarısı dışında hemen her renkte düz ya da iki rengin bileşimi olarak yaz mevsiminde açan gösterişli çiçekleri vardır. Öyle ki, bu çiçekler bir sapın ucunda, şemsiye şeklinde buket oluşturur gibi açarlar. Alev çiçekleri, bahçelerde çeşitli çiçek düzenlemelerinin yapıldığı tarhlarda, bordürlerde ve kayalık bahçelerde olduğu gibi evlerde pencere önüne konulan plastik kutu şeklindeki saksılarda çok güzel dururlar. Ayrıca küçük el buketi yapmaya da pek uygundurlar.
acem lalesi : Gelincikgiller familyasındandır. Bilimsel adında Rus doğa araştırmacısı doktor J. F. Eschoscholzi'nin adını taşıyan Eschoscholtzia cinsi bitkilerin anayurdu bilinmemekte, ancak 15 dolayında doğal türü Kuzey Amerika'nın çöl ve steplerinde yetişmektedir. Bunlardan bahçelerimizde pek sevilerek süs bitkisi olarak yetiştirilen E.californica türünü kitabımıza alıyor ve kısaca Acemlalesi diye adlandırıyoruz. 20-50 cm. kadar boy atabilen acemlalesi, iki ya da çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir. Ancak çoğu kez birinli yaprakları vardır. Bitkiye aranan güzelliğini veren, uzunca bir sapın ucunda sık salkımlar halinde ci mevsimi sonunda bozulduğundan, bu bitkiye biryıllık işlemi uygulanır. Dikine uzayan sürgünleri vardır ama bitki enlemesine daha fazla gelişir. Çok parçalı gri-yeşil hoş yapraklarıyla bitki, çiçek açmasa bile güzel bir görüntü yaratır. Mayıstan ekim ayına kadar tek tek; 5-7,5 cm. genişlikte, yalınkat ya da katmerli olarak bol bol açan çiçekleri genellikle sarı veya portakal rengidir. Bronz, kızıl, şarabi, beyaz veya pişmiş tuğla rengi çiçek açan örneklerine de rastlanır. Fincan biçimli olan çiçeklerinin taç yapraklarındaki renk ortadan kenara doğru koyulaşır. Acemlalesi bitkisi, çiçek bahçelerindeki tarhlarda olduğu kadar pencere önü saksılarında da güzel durur.
ayı pençesi : Taşkırangiller familyasındandır. Anayurdu kesin olarak bilinmeyen ve Eski Yunanca'daki 'parlak olmayan' sözcüğünü bilimsel adında taşıyan bitki cinsinin 30 kadar doğal türü, Asya ve Kuzey Amerika anakaralarında yetişmektedir. Bunlar, 2075 cm. kadar boylanabilen çok yıllık dayanıklı çalımsı ya da çalılardır. Sürgünleri dikine gelişen bu türlerin 35 yaprakçıktan oluşan bileşik yeşil yapraklarının kenarları ince dişlidir. Bu yapraklar sonbaharda meşe ve akça ağaçlarla aynı zamanda sararıp bronz renge dönüşürler. Astilbelerin yüzlerce minik çiçeği, kuştüyünden oluşmuşa benzeyen hoş başakları meydana getirir. Bu başaklar, bitkinin yeşil renkli yaprakları var .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder